Friday, 14 November 2008

PANGGANG PUN TAK SIHAT??

Entry pagi ni cik dina cuma nak share sikit tentang tips bila kita memasak..(ladies only..hehehe)..
Ingatkan bila kita masak masakan bergoreng je yang ada banyak radikal..rupanya..panggang pun sama.

Radikal bebas ni lah yang boleh mendatangkan bahaya balik pada kita (especially pompuan..breast cancer). Untuk lelaki pun bahaya jugak..leh jadi cancer usus & prostat. Kita tak digalakkan untuk selalu makan makanan yang menggunakan arang seperti satay, ayam, ikan bakar..(sedapnyerr).

Asap arang mengandungi sejenis radikal yang dipanggil 'polycylic aromatic hydrocarbon' dan 'heterocylic amine' ( eh betul ke ni eja?? cikgu ahmad, sila betulkan ye kalau salah) yang datang dari daging akan menitis ke atas bara panas dan melekat pada makanan melalui asap.

Menurut kajian yang cik dina baca ni..sajian panggang ni kena dimakan sekali dgn bawang putih, bawang besar, lada dan cuka kerana bahan- bahan ni dapat turunkan kadar radikal bebas tu.
Oleh itu, mari lah sama- sama kita kurangkan memakan makanan yang panggang2 ni..

p/s : 'firakh masywi' boleh tak??

2 comments:

mus said...

benda2 yang digoreng atau dipanggang dengan suhu yang tinggi akan menghasilkan radikal(racun). Tepat sekali boleh menyebabkan kancer. Satay terutamanya. namun timun pula merupakan penawar kepada radikal ini. Sebab itu satay dihidangkan bersama timun.

eL^Deena said...

tq sir! lepas ni boleh la makan satay ibrahim lagi..hihihihi