Friday, 28 November 2008

Makan

Hehehe..asyik2 makan je kan..biasala ..hidup kan untuk makan..ke makan untuk hidup?? mana- mana la..resepi cik dina hari ni (yg dicedok dari chef sabri berabad lamanya..).. Kerabu Siam. cewahh..walaupun cik dina ada mak sedara yang berasal dari Satun, Thailand (ye kan cik bibi)..dan menikmati masakan makteh dengan berselera nya..(bila time raya lagi best)..tiba- tiba je rasa nak try kerabu siam made from 'orang melayu'..hehe

So, ini resepinya..

First Step: Goreng tanpa minyak
- cili kering
- bawang merah
- bawang putih
- lada hitam
(bahan- bahan ni kena bland dulu baru goreng tanpa minyak)





Second Step : Potong halus
- daun pudina
- daun bawang
- cili merah
- jantung pisang [ bakar dulu ]
- isi ayam [bakar dulu ]





Last step : Masukkan semua bahan
- Sos ikan (nampla..cari kt sini pun ada.xyah g siam pun xpe)
- gula merah (cairkan)
- limau nipis
- asam jawa

Pastu gaul la semua bahan- bahan tadi..kalau rasa kurang, tambahla apa yang patut untuk jadi sedap..(jangan letak serbuk perasa tau!)
Tadaaa.....................
Simple & Tasty !

p/s : bahan- bahan tu ikut la nak buat banyak mana pun..tak dihadkan jumlah kandungan bahan2

2 comments:

Tulip said...

tu yang dina buat ka??amboii pandainyaa...

tapi dina kena try kerabu sardin makteh dulu..memang betol2 kaw..hehehe

eL^Deena said...

ye..dina buat yang tu..
yaka??? lepas ni kena pi blajaq kerabu sardin makteh laa